Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarok Dániában

2008.06.20

A dániai magyarság jelenlegi létszámáról pontos felmérések hiányában csak becslésekbe bocsátkozhatunk. A legtöbben valahol 2.000 és 4.000 közé teszik ezt a számot. Mivel a földrajzi széttagoltság igen nagy, a szervezeti élet csak Koppenhágában és környékén alakult ki; vidéken ehhez sehol nem volt meg a kellõ koncentráció. Koppenhágában és környékén 4-500 magyarról tudunk. Közülük természetesen nem mindenki aktív, magyarsága ápolását nem mindenki tartja fontosnak.

Szervezetek és tevékenységük:

A Dániai Magyarok Országos Szövetsége (DMOSZ) 1998-ban alakult meg Koppenhágában. A DMOSZ célja, hogy a dániai magyarság egyesületeinek gyûjtõ szerve legyen, segítse a magyarság dániai beilleszkedését, ápolja a magyar nyelvet és hagyományokat. A szövetség alakulása óta ugyanazt a három egyesületet tömöríti.

Ezek a következõk:
DUNA Dán Magyar Kulturális Egyesület
Bartók Béla Klub
Korcsos táncegyüttes


DUNA a legjelentõsebb egyesületünk, kb. 65-70 taggal. A tagság egy része második generációs magyarokból, ill. dán szimpatizánsokból (házastársak, a magyarkultúra vagy nyelv iránt érdekl|õdõk) áll. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendezvényeken szokássá vált a kétnyelvûség, bár természetesen a magyar a domináns nyelv. A nemzeti ünnepek mûsoros és vacsorával egybekötött megünneplésén kívül több kulturális rendezvény szervezésében közremûködött az egyesület. Ilyenek voltak pl.: Berecz András elôadóestje vagy Cseh Tamás koncertje az elmúlt évben. Ezen kívül magyar filmestek (videón), dán nyelvû elõadások a magyar irodalomról, zenetörténetrôl és történelemrôl vonzottak érdeklõdket (nem csak tagokat és nem csak magyarokat) az egyesület körébe. Évente egy kirándulás és egy sakkverseny is a népszerû programok közé tartozik. A DUNA negyedévenként megjelentet egy újságot (DUNA LAP) a tagság részére. Ez a lap is kétnyelvû és jelenleg a dániai magyarság egyetlen nyomtatott fóruma. (Szerkeszti a DUNA elnöke, Haulik Krisztina).


A DUNA rendelkezikegy honlappal is: www.duna.dk

A Bartók Béla Klub a magyar komolyzene barátainak köre. Tagsága 10-12 fõ, ennek a fele dán. Jórészt közös zenei programokon vesznek részt, koncertlátogatás, közös kamarazenélés,stb. Közülük sokan aktív muzsikusok. A nemzeti ünnepeket a DUNÁval együtt tartják meg. A klub elnöke Hirtling Béla.

A Korcsos együttes a magyar táncokat kedvelõ lelkes amatõröket gyûjtötte össze Katona János vezetésével. A tánctanításon kívül ünnepi alkalmakkor színvonalas mûsorrokkal és a magyar ritmusok és tánclépések népszerûsítésével emelik a rendezvények színvonalát. Nagy a jelentõségûek voltak a magyar nyelvûszentmisék is. Horváth páter évtizedeken át nagyfokú munkát végzett az északon élõ honfitársaink számára.

Lehetõségeink:
Mivel az elérhetõ magyarok száma nem nagy a tevékenységek körét bõvíteni gyakorlatilag már nem lehet. Emelhetnénk viszont a színvonalat, ha anyagi lehetõségeink erre meglennének. Meg tudnánk például hívni mûvészeket, szervezhetnénk kiállításokat, tanfolyamokat stb. A DMOSZ és tagegyesületei kizárólag a tagdíjakból tartják fenn magukat, ami ideológiai függetlenséget jelent, de egyúttal korlátokat is állít elénk. Koppenhága, 2003. január

A cikk 2003-ban íródott és a Dániai Magyarok Szövetségén látható.

Ungarsk-Dansk-Forening/ Magyar-Dán Szervezet Aarhusban!

2011-ben Aarhusban megnyílt az Ungarsk-Dansk-Forening/Magyar-Dán-Szervezet. Mindazok, akik érdeklôdnek látogassák meg a következô honlapot: http://www.ungarsk-dansk-forening.dk


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kiszoltan@stcable.net

(Kis Zoltán, 2016.01.10 12:22)

Őkobecse Polgári Egyesület- Óbecse, Szerbia

Öt éve működünk. Mintegy 60 aktív tagunk tevékenykedik több szakcsoportban.

Legfőbb célunk a gyerekek környezettudatos nevelése. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek el a természetben, és különféle játékok és animációk segítségével könnyeben megismerjék a természet és környezetünk megóvásának fontosságát.Követjük a fontosabb öko- dátumokat, és mindig az alkalomhoz kapcsolatos témát dolgozzuk fel. Kitűnően együttműködünk az oktatási - és kultúrális intézményekkel, az önkormányzattal, más egyesületekkel egész Szerbia területén, valamint külföldi civil szervezetekkel is ápoljuk a kapcsolatot.

Már hagyományosan szervezünk rendezvényeket, versenyeket, kiállításokat a környezetünk megóvásának fontosságának népszerűsítésére.

A hulladék újrahasznosítása környezetünk megóvásában elnevezésű programunk igen népszerű. Kreatív alkotó csoportunkkal rengeteg hulladékból előállított használati és dísztárgyat és játékokat készítettünk. Ezeket szemléltető eszközként használjuk az edukációk során.Nagyon sok műhelymunkát tartunk az óvodákban,iskolákban és más rendezvényeken.

Évi szinten két alkalommal versenyt szervezünk a hulladék kreatív újrahasznosításával kapcsolatban, mindig más témával. Mivel évről –évre egyre többen jelentkeznek ügyesebbnél ügyesebb alkotásokkal,így elégedettek vagyunk munkásságunk eredményével.

Az Erdőtelepítők parkjában Ökölógiai alkotóközpontot működtetünk,itt van az irodahelységünk is.

Tanterem a természetben programunk célja hogy a gyerekek helyszínen megismerjék a közvetlen környezetünk növény- és élővilágát. Herbáriummal szemléltetjük a különféle növények fejlődését virágzástól a termésig. Megtekintik a komposztálot, alkalmuk van növényeket ültetni és ápolni is.Az ismertetés után teát főzünk magunk által szárított gyógynövényekből.

Aktív az ornitologus csoportunk is. A madármegfigyelés és számlálás mellett, tavasztól őszig fészekodukat készítünk, mivel nagyon beszűkül a madarak élettere, és kevés helyen tudnak fészkelni. Téli időszakban műanyagból készült etetőket helyezünk ki, hogy könnyebben átvészeljék a fagyokat. Minden tevékenységünkben természetesen a fiatalokat is bevonjuk.

Kapcsolatban vagyunk a környékünkön működő egyesületekkel, és aktívan támogatjuk egymás munkásságát.Szervezünk jótékonysági akciókat, sporteseményeket, divatbemutatókat, kirándulásokat és televíziós gyermekműsorokat készítünk, mindent természetesen ökológiai tartalommal.

Legújabb programunkat s a nemzetközi gyermeknap alkalmából megszervezett rendezvényünket is szeretnénk hagyományossá tenni , melynek fő célja játékosan megtanítani a gyermekeket a tudatos környezetvédelemre.

Aktívak vagyunk az internetes hálózatokon. A facebookon 5000 követőnk van.

Rendszeresen járunk továbbképzésekre, több elismerésben és jutalomban részesültünk már.

Óbecse szerbiai, Tisza menti település, 40 ezer lakós fele magyar anyanyelven beszél.

Elérhetőségek;

Cím: Bozidara Mirica 1, 21220 Óbecse, Szerbia

Web: www.ekobecej.org

e-mail: ekobecej@gmail.com

mob: +381628226690

facebook: https://www.facebook.com/eko.becejegyesületi elnök: Kis Zoltán

Tandíjmentes dániai felsőoktatás

(Ároni Béla, 2012.09.18 17:01)

Kedves magyarok!
Amennyiben külföldi, avagy kifejezetten dániai továbbtanulási lehetőségeket kerestek -akár akadémiai, főiskolai vagy egyetemi szinten,
ajánlom a scandinavian education agency-t!
Bővebb információ : http://www.sceda.eu

vigyázzatok Magyarok

(Igazi Magyar, 2011.09.16 09:02)

Dánia ahol az apa megerőszakolja a lányát
szégyentelen nép es orszák.
Eljön az istan igazság Dánia felett.

beck.beata@gmail.com

(Mária Beáta Beck, 2011.02.17 20:08)

Kedves Klubtagok !

Talán már hallotatok róla , hogy ebben az évben nyáron rendezi a Balatonon, kellemes környezetben a budapesti Panoráma Világklub dr. Tanka László vezetésével, az elsö olyan nagyszabású rendezvényét , mely a Külföldön élö Magyarok Világtalálkozója nevet kapta . Egy rendkívül nívós programsorozattal egybekötve kellemes idötöltés lehet minden érdeklödönek!

A szines kúltúrális programok mellett többek között a különleges Szépségverseny résztvevöiként nevezö Magyar lányok szerepelnek majd a különbözö országok hiroldalain is! Ne késlekedjetek , idejében nevezzétek be ifjú- nemes lányaitokat a nagy megmérettésre, ahol nem csak a centik számítanak! Az izgalmas elödöntöt Svédországban, Malmöben tartjuk meg.

Nézelödjetek a honlapon és jelentkezettek mielöbb nálam, aki szeretne tartalmasan szórakozni és más országok Magyarjaival tartós barátságokat , gyümölcsözö üzleteket kötni!


Tisztelettel várom a jelentkezéseteket:
a Panoráma Világklub Magazin Dániai sajtószóvivöje,
a Müvészetek Alkalmazott Nemzetközi Nemesi Alap Elnöke

skypon: beck.beata.maria (Kopenhaga)
emailon : beck.beata@gmail.com
http://www.magyarokvilagszepe.com